Senseofnorth.se

Välkommen till Senseofnorth.se. Här kan du som är intresserad av norden och letar efter information om de nordiska länderna hitta intressant innehåll och tips om aktuella händelser och evenemang.

Friluftsliv i Norden

I de nordiska länderna finns en fantastisk orörd natur, rent vatten och frisk luft som uppskattas av många, både nordbor och turister från utomnordiska länder. Tack vare allemansrätten kan alla få möjlighet att ta del av och njuta av friluftsliv i denna miljö. De nordiska nationalparkerna erbjuder speciellt hänförande natur och är väl värda ett besök.

Det nordiska naturarvet är värdefullt, den mångsidiga och unika naturen är något man bör ta tillvara på både nu och för framtiden. Norden omfattar en mängd olika typer av natur och artrikedomen är stor. Från de karga fjällen i norr, till de bördiga markerna i söder och havens djupa rikedom.

 

Allemansrätten

För de flesta svenskar är det helt naturlig att cykla, plocka blommor, tälta, gå skogspromenad och bada, men ur ett internationellt perspektiv är den möjligheten till naturupplevelse väldigt speciell.

Allemansrätten är en helt unik lag som ger oss rätt att röra oss fritt i naturen men den innebär också att vi måste ta ansvar och visa hänsyn. Huvudregeln för den som vistas i den svenska naturen är: Inte störa – inte förstöra. Så länge vi inte skadar växter och känslig mark är det fritt fram att röra sig i naturen. Det är tillåtet att plocka blommor, bär och svamp så länge det inte är fridlysta växter som plockas. För att alla ska kunna njuta av naturen är det en förutsättning att vi tar med oss skräp och inte lämnar några spår efter oss.

 

Nationalparker

De nordiska nationalparkerna är juveler i nordisk natur och erbjuder områden med häpnadsväckande vacker och orörd natur. I Norden finns det mer än hundra nationalparker. Att få uppleva dessa fantastiskt vackra miljöer är värdefullt för alla besökare. Det är en unik upplevelse att vandra genom skog och förbi klippiga berg omgiven av blomsterprakt och fågelsång. Kroppen mår bra av det, vi blir mer kreativa och mindre stressade.

Sverige var det första landet i Europa som inrättade nationalparker. År 1909 instiftades de nio nationalparkerna i Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stoa Sjöfallet, Sånfjället, Hamra, Garphyttan, Änsjö och Gotska Sandsjön.

I nationalparker gäller speciella regler, ibland är allemansrätten begränsad och ibland utökad. Gällande information finns vid entréer eller tydliga informationstavlor.

 

Turism och slitage

Nyttjandet av naturen för rekreation, vila och motion har långa traditioner i Norden. En grundläggande förutsättning när det gäller friluftsliv är att bruka naturen utan att förbruka den. Friluftsliv och turism kan orsaka slitageskador. För att undvika detta och för att alla ska kunna få njuta av den nordiska naturen även i framtiden är allemansrätten och de nordiska nationalparkerna en bra grund.